Seçimlerimizi yaptığımıza göre "Nedir bu Code::Blocks?" , "Özellikleri nedir?" , "Compiler, Debugger, Linker, IDE vb. terimlerin anlamları nedir?" bunlara el atalım.
Şimdi ilk önce Code::Blocks’un ne olduğu sorusuna geçelim. Code::Blocks içinde GCC paketini barındıran Cross-Platform bir IDE uygulamasına güzel bir örnektir.
Sıra bu süslü püslü bilgisayar terimlerinin ne olduğunda;
Cross-Platform : Birden fazla işletim sisteminde dağıtımı bulunan uygulamalardır diyebiliriz cross-platform için.
- Windows 2000/XP/Vista/7
- Linux 32-bit/64-bit
- Mac OS X
IDE : Integrated Development Evironment ( Tümleşik Geliştirme Ortamı ) özelliği olan programlar içinde pek çok geliştirme ortamını barındırırlar. Tümleşik geliştirme ortamlarında olması gerekli en temel özellikler:
- Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü.
- Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge.
- Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı.
- Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları.
1. "Programlama diline göre sözdizimi renklendirmesi yapabilen kod yazım editörü. " ve "Kod dosyalarının hiyerarşik olarak görülebilmesi amacıyla hazırlanmış gerçek zamanlı bir dizelge."( Örnek Resim 01 )
2. "Tümleşik bir derleyici, yorumlayıcı ve hata ayıklayıcı. " ve "Yazılımın derlenmesi, bağlanması, çalışmaya tümüyle hazır hale gelmesi ve daha birçok ek işi otomatik olarak yapabilmek amacıyla küçük inşa araçları"
Örnek Resim 01
- Compiler ( derleyici ) olarak GCC ( GNU Compiler Collection ) paketini (C, C++, Objective-C, Fortran, Java ve Ada dillerini içerisinde barındırmaktadır.) kullanmaktadır.
- Ancak programımızın çalışmasını istediğimiz platform olarak Windows’u seçtiğimiz içinGCC’nin Win32 uygulamalarını derleyen kısmı olan MinGW ( Minimalist GNU for Windows) ‘yi kullanmaktadır demek daha doğru olacaktır :)
- Debugger ( Hata Ayıklayıcı ) olarak GNU’nun hata ayıklayıcısı olan GDB’yi kullanmaktadır ( GDB: The GNU Project Debugger ) . GDB; C,C++ Objective-C, Ada Pascal ve diğer dillerde yazılan kodlarda hata ayıklayabilir-miş sitesinde yazılana göre :)
- Yorumlayıcı kısmına girecek olursak tam olarak Code::Blocks’un nasıl bir yorumlayıcı kullandığından emin değilim açıkcası :)ama kullandığı bir tane mevcuttur muhakkak ( Yorumlayıcı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız. )
Code::Blocks’un sitesinden de özellikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Şimdi sıra Code::Blocks’un kurulumunda. Devam etmek için "Code::Blocks’un Kurulumu " başlıklı yazıya devam edebilirsiniz.
Bu yazıda kullanılan siteler :
- http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_development_environment
- http://en.wikipedia.org/wiki/Linker_%28computing%29
- http://en.wikipedia.org/wiki/Compiler
- http://en.wikipedia.org/wiki/Debugger
- http://gcc.gnu.org/
- http://www.bilgisayarkavramlari.com/2008/01/04/yorumlayici-interpreter/